Obiecte asigurate:
- Bovine (vaci pentru lapte, pentru carne și tineret);
- Ovine (animale mature și tineret);
- Caprine (animale mature și tineret);
- Suine (animale de prăsilă și tineret la îngrășat);
- Cabaline;
- Păsări (broileri, găini ouătoare, rațe, gâște, curcani, ș. a.);
- Alte tipuri de animale și păsări domestice.
Riscuri asigurate: PIERIRE și SACRIFICARE FORȚATĂ (inclusiv la indicația ANSA) din cauza:
- Bolilor (infecțioase, neinfecțioase, invazive);
- Calamităților naturale;
- Accidentelor;
- Incendiului;
- Furtului (risc suplimentar nesubvenționat).
Perioada de asigurare (subvenționată):
Animalele (păsările) domestice se asigură pe întreg parcursul anului, pentru o perioadă de 12 luni calendaristice, sau una mai scurtă.
Răspunderea Asigurătorului pe contractele de asigurare începe la ora 00:00 a zilei următoare după achitarea primei de asigurare și se consideră încheiată la orele 24:00 a ultimei zile indicate în polița de asigurare.
Suma asigurată se stabilește prin acordul comun al Părților:
- În cazul animalelor de prăsilă – conform prețului de procurare (indicat în facturi de expediție, invoice-uri, contracte de procurare-vânzare, ș. a. documente) ;
- În cazul animalelor/păsărilor la creștere/îngrășare – conform prețurilor oficiale de vânzare a cărnii (indicat în facturi de expediție, contracte de procurare-vânzare, ș. a.), sau prețurilor medii, ce s-au format pe piața locală și masa medie a unui animal (păsări) din grupa respectivă.
- La asigurarea animalelor pentru măsura AIPA (ajutor pe cap de animal), costul animalelor luate la asigurare va fi unul mediu pe piață în zona unde se află ferma.
Pentru a veni în ajutorul producătorilor agricoli (persoane juridice), Statul acordă Asiguraților suport în mărime de 70% din prima de asigurare, sub formă de subvenții, la încheierea contractelor de asigurare a animalelor/păsărilor domestice (conform Legii 183 din 11.09.2020)!