Lansarea campaniei de asigurare a culturilor de toamnă

Stimați agricultori!

De curând s-a finalizat însămânțarea rapiței de toamnă. La moment, decurge însămânțarea grâului și a orzului de toamnă.

În mare parte, câmpurile însămânțate cu rapiță de toamnă sunt bine dezvoltate, plantele având deja 4-6 frunze normale.

raps-660x330

Rapița s-a dovedit a fi o cultură profitabilă pentru agricultorii moldoveni, însă, în același timp vulnerabilă la condițiile de mediu. Aici ne referim la înghețurile de iarnă și seceta excesivă din sezonul de vară. În același timp, nu putem să nu menționăm și înghețurile târzii de primăvară care afectează plantele sau căderile de grindină, care pot scutura definitiv păstăile cu rapiță, chiar înainte de recoltare!

rapita-de-primavara-tehnologii

Anume înghețurile de iarnă și sunt primul pericol pentru cultura de rapiță, mai ales în cazurile lipsei pe terenurile însămânțate a stratului protector de zăpadă, lucru des întâlnit în ultimii 8-10 ani. 

Noi, Asiguratorii, ca regulă stabilim în contractele de asigurare că temperatura critică pentru supraviețuirea rapiței de toamnă este cea de -15 grade Celsius și mai joasă.

Bineînțeles, că există și excepții, când plantele slabe pot pieri și la unele temperaturi mai înalte, sau invers, pot suporta și temperaturi mai joase, fiind bine dezvoltate și protejate de un strat suficient de zăpadă.

21ee214e17d4cc5888ae0b4a8d4d0f98_L

Fiecare dintre Dvs. cunoaște experiențe neplăcute, când Dvs. sau unor vecini, V-au fost afectate culturile de toamnă, primăvara fiind nevoiți să răsturnați câmpuri întregi de rapiță înghețată și să cultivați apoi alte culturi de primăvară. Acest lucru influențează negativ starea financiară a gospodăriei agricole, iar cheltuielile pe semințe, preparate, combustibil, lubrifianți, lucrări ale solului ș.a., sunt PIERDUTE DEFINITIV…

Aici, Vă reamintim că menirea unei asigurări în agricultură, este de a acoperi financiar pierderile datorate evenimentelor meteorologice negative, care afectează culturile agricole.

În acest sens, Vă propunem asigurarea terenurilor însămânțate cu RAPIȚĂ, GRÂU sau ORZ de toamnă, de riscuri precum înghețurile de iarnă, grindina, seceta excesivă, precum și altele, specifice fiecărei din aceste culturi în parte.

Costul asigurării variază în funcție de cultură și risc asigurat, fiind calculat în anumit % (tarif) din suma de asigurare (costul producției agricole preconizate pe o anumită suprafață).

Respectiv, tarifele de asigurare achitate de Asigurat, variază de la 1,0 până la 4,5% din costul roadei preconizate pe suprafața asigurată (având în vedere asigurarea subvenționată de către Stat a persoanelor juridice).

Spre exemplu, asigurarea unui hectar de Grâu de toamnă, ar costa în mediu 70 lei pentru Înghețul de Iarnă sau 250 lei pentru Seceta ExcesivăLa fel, asigurarea unui hectar de Orz de toamnă, de aceste două riscuri, ar costa respectiv, cca. 70 și 200 lei.

Asigurarea unui hectar de Rapiță de toamnă, de Înghețul de iarnă costă respectiv cca. 360 și iar de Grindină – cca. 300 lei.

Nu mai pomenim aici de incendierea grâului sau a orzului de toamnă, care are loc accidental sau intenționat, iar asigurarea unui hectar costă doar 15-20 lei!

Aceste costuri sunt destul de acceptabile pentru un agricultor, pentru a acoperi pierderile ce pot fi cauzate de calamități și a putea relua activitatea agricolă pe terenurile calamitate.

Puteți asigura un singur risc sau câteva împreună luate, iar la suprafețe mai mari sau asigurarea cumulativă a câtorva riscuri, aceste tarife (costuri) pot fi negociate, fiindu-vă  acordate reduceri, pentru că tratăm cu atenție fiecare AGRICULTOR, în mod INDIVIDUAL!

Astfel, pentru siguranța afacerii Dumneavoastră, Vă îndemnăm să încheiați un contract de asigurare a culturilor de toamnă!

Date de contact, Vezi AICI: